Μεγιστοποίηση της απόλαυσης, με κρασί.

Τετάρτη 11.03.20 κανονίζουμε φαγητό με φίλους στο Lost Athens. Ωραίος κόσμος, καλή διάθεση, φιλικό service, ευφάνταστα πιάτα. Περασμένες 10, σχεδόν όλοι οι παρευρισκόμενοι, λαμβάνουμε στα κινητά μας, alert από την Πολιτική Προστασία, περί της

επικινδυνότητας του Covid-19. Ο αιφνιδιασμός και η αμηχανία, εξελίσσονται γρήγορα σε γέλια και το βράδυ συνεχίζεται χαλαρά και ανέμελα.


Παρασκευή 13.03.20 αποφασίζεται από την κυβέρνηση, αναστολή λειτουργίας της εστίασης και λίγες ημέρες αργότερα, ολικό lockdown. Στην αρχή, αυτή η νέα πραγματικότητα, είχε μια δόση χιούμορ. Αργότερα, συνειδητοποιήσαμε ότι κάτι σοβαρό και απειλητικό συμβαίνει. Τότε, άρχισαν τα δύσκολα…Η ζωή συνεχίζεται κι έτσι, τους πρώτους μήνες του 2021, βρεθήκαμε να συζητάμε με τον Βασίλη και το Γιώργο, για το νέο μενού και τις απαραίτητες προσαρμογές, με την προοπτική της επαναλειτουργίας. Αυτονόητο είναι, ότι σε ένα αθηναϊκό εστιατόριο, το κρασί επιβάλλεται να βρίσκεται στο επίκεντρο. Κάπως έτσι, ξεκίνησε η συνεργασία του heteroclito με το Lost Athens.


Είναι συχνή δυστυχώς διαπίστωση, ότι μια κακή λίστα κρασιών, υποβαθμίζει όποια γαστρονομική προσπάθεια γίνεται σ΄ένα μαγαζί. Ως “κακή” ορίζεται μια λίστα χωρίς συνοχή, άτσαλα τιμολογημένη, η οποία στηρίζεται σε όγκο επιλογών -συχνά εντυπωσιασμού- χωρίς όμως να κινεί το ενδιαφέρον που πελάτη να δοκιμάσει κάτι νέο ή να επιλέξει μια ετικέτα “κλασική αξία”. Ως εκ τούτου, αναλωνόμαστε στο συμβιβασμό και η αληθινή οινική απόλαυση, είναι όνειρο απατηλό.

Στο heteroclito, πιστεύουμε ότι η ποιότητα, καθορίζεται πρωτίστως από το αμπέλι. Οι επιλογές μας προέρχονται από ποικιλίες που έχουν οσφρητικό και γευστικό ενδιαφέρον, από αμπελοτόπια που γνωρίζουμε και τα έχουμε περπατήσει, από ανθρώπους (αμπελουργούς & οινοποιούς) που χαίρεσαι να συναναστρέφεσαι. Η εναρμόνιση της φύσης και του ανθρώπινου παράγοντα -με τις δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις- είναι το στοιχείο που πρέπει να αναζητάμε όλοι σ’ ένα ποτήρι κρασί. Παράλληλα, λαμβάνουμε υπόψη ως οφείλουμε, ότι πρέπει να υπάρχει δυνατότητα επιλογής για κάθε “πορτοφόλι”, κάθε γούστο και αυτοί οι δύο καθοριστικοί παράγοντες, να μπορούν ταιριάξουν με τις προτάσεις του μενού. Έτσι, συντάξαμε για το Lost Athens μια ευέλικτη λίστα κρασιών, κυρίως από τον ανεξάντλητο πλούτο του ελληνικού αμπελώνα, εμπλουτισμένη με εμβληματικές κοσμοπολίτικες ποικιλίες, προερχόμενες από την “γενέθλια γη τους”. Όσο ενδιαφέρον μπορεί να έχει για παράδειγμα, ένα Sauvignon Blanc Νέας Ζηλανδίας, δεν μπορεί να ξεπεράσει την αξία του Λίγηρα.Το Lost Athens, προσφέρει γαστρονομικές εμπειρίες, παντρεύοντας ετερόκλητα συστατικά από κάθε γωνιά της γης, σε ένα πιάτο. Εμείς, επιθυμούμε το κρασί, απλά και ανεπιτήδευτα, να συμβάλει στη μεγιστοποίηση της απόλαυσης.

Εβίβα!

 
Δημήτρης Κούμανης, οινογράφος - συνιδιοκτήτης heteroclito bar a vin